הצלת מזון היא פעולה שמבוצעת על ידי סוגים שונים של ארגוני סיוע והתנדבות. כפי שאפשר להבין מהשם, מטרת הפעולה היא למנוע השלכת מזון לזבל והעברת משאבים חיוניים עבור אנשים שנמצאים מתחת לקו העוני. יתרה על כך, בעזרת היוזמה של הצלת עודפי מזון ניתן לתרום לאיכות הסביבה, לצמצם ניצול משאבים של כדור הארץ ואף להקל על יוקר המחיה עבור כלל הציבור ולא רק לאנשים נזקקים.
הפעולה של הצלת מזון חשובה כי יש לה תועלת חברתית. התועלת החברתית באה לידי ביטוי בחיזוק השכבות החלשות ובמתן כלים ואמצעים לאנשים שנמצאים מתחת לקו העוני – כמו למשל כאשר הם מחפשים דרך טובה לצאת ממנו ולדאוג לרווחה שלהם. חוץ מזה, לפעולה הזו יש גם תועלת כלכלית וסביבתית ולכן היא זוכה להצלחה.
האם הצלת מזון מתבצעת רק בישראל?
כמובן שהפעולה של הצלת מזון לא הומצאה בישראל ומשותפת לעוד המון מדינות ברחבי העולם. כך למשל אפשר למצוא סוגים שונים של ארגוני סיוע שאחראיים על הנושא של הצלת מזון גם בארצות הברית, באירופה או אפילו במזרח הרחוק. בכל אחד מהמקרים הללו, האחריות היא של ארגוני סיוע מהמגזר השלישי והתפקיד שלהם הוא לרכז גם את ההיבט הלוגיסטי של הצלת מזון תחת קורת גג אחת.
עם זאת, יש בכל זאת הבדל מסוים בין ישראל לבין מדינות אחרות. ישראל היא מדינה קטנה שבה פעולה כמו הצלת מזון חייבת להתבצע הצורה היעילה ביותר. אם רוצים לבצע את הצלת המזון ולהשיג גם תועלת כלכלית, חברתית וסביבתית, צריך לדאוג שיהיה גורם מקצועי שייקח אחריות. לאחר מכן, ניתן לפקח על תהליך השינוע והלוגיסטיקה וליהנות מכל היתרונות השונים של עזרה למשפחות נזקקים ולאנשים פרטיים.