צלחת פטרי, כלי מכריע במעבדות, ממלאת תפקיד משמעותי במחקרים מיקרוביולוגיים. בשילוב עם אגר, חומר ג'לטיני המופק מאצות ים, הוא הופך למדיום יעיל לתרבות ולחקר מיקרואורגניזמים כמו חיידקים, פטריות ושמרים. מאמר זה בוחן את החשיבות של צלחות פטרי עם אגר, הכנתן ויישומין במיקרוביולוגיה.
מה זה אגר?
אגר הוא פוליסכריד המופק מאצות אדומות. הוא משמש בדרך כלל כחומר מגבש במדיות תרבות בשל תכונותיו הייחודיות. בניגוד לג'לטין, אגר נשאר מוצק בטמפרטורות גבוהות יחסית, מה שהופך אותו לאידיאלי לגידול מיקרואורגניזמים. אגר עשיר בחומרים מזינים וניתן להשלים אותו בחומרים שונים כדי לתמוך בצמיחה של סוגים שונים של חיידקים.
הכנת צלחת פטרי עם אגר
1. עיקור:יש לעקר את צלחות הפטרי והאגר כדי למנוע זיהום. זה נעשה בדרך כלל באמצעות חיטוי, המשתמש בקיטור בלחץ גבוה כדי להבטיח סטריליות.
2. הכנת אגר: אבקת אגר מעורבבת עם מים וחומרי הזנה חיוניים. את התערובת מחממים עד שהאגר מתמוסס לחלוטין, ויוצרת תמיסה עשירה בחומרים מזינים.
3. יציקת האגר: תמיסת האגר החמה מוזגת לתוך צלחות פטרי מעוקרות. לאחר מכן משאירים את הכלים להתקרר ולהתמצק, ויוצרים משטח יציב לגידול חיידקים.
יישומים במיקרוביולוגיה
תרבות מיקרואורגניזמים
צלחות פטרי עם אגר חיוניות לבידוד וזיהוי מיקרואורגניזמים. על ידי הפצת דגימת חיידקים על פני האגר, מדענים יכולים לגדל מושבות בודדות מתאי בודד. ניתן לבחון מושבות אלו על מאפיינים שונים, המסייעים בזיהוי ולימוד.
בדיקת רגישות לאנטיביוטיקה
יישום מרכזי הוא בדיקת רגישות לאנטיביוטיקה. דיסקים ספוגים באנטיביוטיקה מונחים על צלחת אגר מחוסנת בחיידקים. האזור מסביב לכל דיסק בו לא גדלים חיידקים מעיד על יעילות האנטיביוטיקה, ומסייע בבחירת הטיפולים המתאימים.
מחקר וחינוך
הן במסגרות מחקר והן במסגרות חינוכיות, צלחות פטרי עם אגר מספקות שיטה ויזואלית ומעשית ללימוד התנהגות מיקרוביאלית, גנטיקה וביוכימיה. הם משמשים במגוון רחב של ניסויים, משיעורי ביולוגיה בסיסיים ועד למחקר גנטי מתקדם.